Svjesna sedacija - kako jednostavnije pristupiti implantološkoj terapiji

Autor: Korana Smilović

Unatoč velikom tehnološkom napretku na području stomatologije strah pacijenata još je uvijek uvelike prisutan, te razlog izbjegavanja čak i najjednostavnijih stomatoloških zahvata. Neugodni zvukovi, neudoban položaj u stomatološkom stolcu, nelagoda vezana uz izvođenje lokalne anestezije, dugotrajni zahvati. Sve su to čimbenici koji dopridonose nelagodi i uznemirenosti pacijenta. Svjesna sedacija ima za cilj učiniti stomatološki zahvat čim ugodnijim za pacijenta, a istodobno olakšati svakodnevni posao stomatološkom osoblju.

Strah je negativan osjećaj koji čovijek doživljava kada vidi opasnost, odnosno očekuje opasnost, bila ona stvarna ili nerealna.

Zbog straha i manje bolni podražaj doživljavamo izrazito bolnim.

Svjesna sedacija je sigurna i učinkovita metoda anksiolize i sedacije pacijenata tijekom stomatološkog zahvata. "Sedacija mora biti takva da pacijent ostane svjestan, svi zaštitni refleksi ostanu očuvani, a pacijent razumije i odgovara na verbalnu zapovjed". Svjesna sedacija je tehnika u kojoj se koriste lijekovi koji deprimiraju središnji živčani sustav na način da je moguće obaviti zahvat uz očuvan verbalni kontakt s pacijentom tijekom trajanja sedacije.

  • Vrste svjesne sedacije jesu:
  • Oralna svjesna sedacija-koriste se lijekovi sa sedativnim učinkom.
  • Inhalacijska svjesna sedacija- pacijent udiše mješavinu dušičnog oksidula (N2O, rajski plin) i kisika.
  • Intravenska svjesna sedacija- pacijent dobiva sedative intravenskim putem. Ovo je najsigurniji, najučinkovitiji i najpredvidljiviji oblik sedacije pacijenta.
  • Intramuskularna sedacija.

U našem centru već se godinama provodi intravenska i oralna svjesna sedacija, a uskoro će se provoditi i inhalacijska svjesna sedacija, osobito popularna kod prestrašene djece.

Prije odluke o provođenju svjesne sedacije naš strucni tim mora procijeniti zdravstveno stanje pacijenta. Pacijenti kod kojih se smije provoditi svjesna sedacija jesu oni koji spadaju u skupinu zdravih ljudi ili bolesnika sa dobro kontroliranom sistemskom bolesti (ASA I i II).

Svjesna sedacija je predviđena za zahvate koji traju dulje od 20 minuta, kod opsežnih kirurških ili protetskih zahvata te kod jako preplašenih i uznemirenih osoba.

Postupak intravenske svjesne sedacije provodi stručni tim anesteziologa. Sedacija započinje desetak minuta prije stomatoloških postupaka. Očuvana je svijest, sposobnost disanja, dodira i mogućnost razgovora sa pacijentom. Pacijent izgleda budno i svjesno, odgovara na pitanja, ali nije svjestan tijeka vremena,, ne smetaju mu zvukovi, nelagoda i neudobnost stomatološkog stolca. Tijekom cijelokupnog trajanja sedacije pacijentu se kontolira puls, tlak, zasićenost kisikom, po potrebi i EKG. Moguće je samo djelomično sjećanje na protekli zahvat, osjećaj pospanosti prestaje nakon dvadesetak minuta.

Uskoro u našoj ordinaciji! Sedacija dušičnim oksidulom.

Dušični oksidul se daje u kombinaciji sa kisikom putem posebno konstruirane maskice za nos. Dozira se individualno, a posebno je pogodan za naše male pacijente kojima pristupamo sa posebnom pozornosti i brigom.

Dušični oksidul uklanja strah i nelagodu, opušta, izaziva osjećaj težine, umanjuje podražaj na povraćanje, oslabljuje osjećaj za vrijeme, umanjuje traumu od zahvata. Sedacija dušičnim oksidulom idealno je rješenje za pacijente koji imaju strah, jak podražaj na povraćanje, djecu koja surađuju ali trebaju veći zahvat, djecu koja ne surađuju i pacijente koji trebaju duže.

Za provođenje ove vrste sedacije nužan je odgovarajući certifikat koji se dobiva nakon završene stručne edukacije, kojega naš tim vec posjeduje.

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".