Ortodoncija

2858408Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi rastom i razvojem čeljusti i zuba, te dijagnosticiranjem i terapijom nepravilnog razvoja čeljusti, nepravilnosti položaja zuba, zubnih nizova te prevencijom istih. Ortodontski se tretman započinje sa ciljem postizanja harmonije, funkcije i estetike žvačnog sustava. Terapija podrazumijeva korištenje mobilnih i/ili fiksnih naprava, te individualni pristup svakom pacijentu u cilju postizanja optimalne funkcije i estetike žvačnog sustava i optimalne fizionomije lica. Moderna ortodoncija nije ograničena starosnom dobi, štoviše ortodontsko liječenje odraslih pacijenata danas je poželjno jer se time nadopunjava osnovno dentalno medicinsko liječenje i postižu maksimalni estetski i funkcionalni rezultati u cijelosti. Ovaj način ortodontskog liječenja zovemo „evergreen“. Često je ograničeno na dio zubnog luka i liječenje traje u kraćem vremenskom periodu. 

Liječenje koje ima za cilj dovesti cijeli zubni luk, odnosno oba luka, u željeno estetsko i funkcionalno stanje zahtijeva kompletnu fiksnu napravu, a traje više od šest mjeseci, smatra se potpunim ortodontskim liječenjem. Moderna ortodoncija danas je često usko povezana sa ostalim specijalističkim granama dentalne medicine: parodontologijom, čeljusnom kirurgijom, implantologijom, pedodoncijom, endodoncijom i protetikom.

Tako se u pravilan zubni niz mogu dovesti zubi koji su urasli i ostali „zarobljeni“u čeljusti i koji bez male oralno-kirurške intervencije i ortodontskog aparatića nikada ne bi niknuli. Takvi zubi su najčešće očnjaci i pretkutnjaci.

Poseban naglasak daje se interakciji ortodontske i implantološke terapije. Vrlo često javlja se potreba da se ortodontskim aparatićem napravi mjesto za nedostajući zub, a zatim se na to mjesto postavlja dentalni implantat. Takvim interdisciplinarnim pristupom pacijentu se osim ortodontskog izravnavanja postojećih zuba, nadomješta i nedostajeći zub ili više njih postavom dentalnih implantata. Rezultat su kompletni zubni nizovi sa savršenom estetikom i odličnim zagrizom.

Primjenom ortodontskih znanja moguće je očuvati i razviti žvačni sustav praćenjem rasta i razvoja kod djece i adolescenata dolascima na jednogodišnje preglede, a kod odraslih uspostaviti optimalnu okluziju i estetiku zuba, te uljepšati osmijeh.

Terapija mobilnim i fiksnim napravama

Terapija kod djece često započinje nošenjem mobilnih ortodontskih naprava, najčešće u vrijeme mješovite denticije (9-12 godina). Razlozi su različiti: uske čeljusti, sprijeda izbačeni prednji zubi uzrokovani lošim navikama npr. sisanjem prsta, nepravilnim gutanjem. Takvi poremećaji u rastu dovode do deformiranja zubnih lukova te loše postave gornje u odnosu na donju čeljust, itd.

Cilj terapije mobilnim napravama je maksimalno korigirati postojeću situaciju u periodu razvoja čeljusti, odviknuti dijete postojeće loše navike pa time usmjeriti rast i razvoj u željenom smjeru.

Mobilni aparati: izrađuju se u paru za svaku čeljust posebno, a kako sam naziv govori, nisu fiksirani u ustima već se nose maksimalno tijekom dana i cijelu noć. Zahtijevaju istu higijenu kao i zubi; četkicom i zubnom pastom oprati zube, a potom i aparatić. Pravilo je; ČISTI APARATIĆ IDE NA ČISTE ZUBE! U posljednjih nekoliko godina popularne su metode sa tzv. nevidljivim mobilnim aparatićima. Prednost je u komforum kojeg donosi aparatić kojeg možete skinuti onda kada to zahtijeva posao i društvene obveze, odnosno nositi ga kada to želite tj. kada je odredio vaš ortodont. DIC u suradnji sa Dr. Andrej Katalinić, specijalistom ortodoncije u ponudi ima Orthocaps sustav, vrlo popularan i omiljen među pacijentima.

 

Terapija fiksnim aparatićem podrazumijeva kompleksniju ortodontsku konstrukciju koja se sastoji od bravica, prstena ili obraznih tubica i lukova. Oni su fiksirani na prednjoj ili stražnjoj površini zuba adhezivnom tehnikom pa ne oštećuju zubnu caklinu. Fiksni ortodontski aparatić može biti postavljen upotrebom metalnih, tzv. neestetskih, keramičkih ili estetskih i samolegirajućih bravica. Kod samolegirajućih bravica ne upotrebljavaju se gumene ili žičane vezilice kao kod metalnih ili estetskih bravica. (vidi fotografije)

90863 orig

Estetske bravice sa gumenom vezilicom u boji i metalnom vezilicom

 

5591850 orig

Samolegirajuće bravice

 

 
Ovisno o težini malokluzije i zahtjevima pacijenta planira se ortodontska terapija fiksnim aparatićima. Prosječno trajanje terapije je oko 1-1,5 godina, a nakon aktivnog dijela terapije slijedi retencioni dio, odnosno zadržavanje zuba u postojećem stanju pomoću retainera. U aktivnom dijelu terapije kontrole se rade svakih 6-8 tjedana, a u retencionoj fazi svakih 3-4 mjeseca.
 
U DIC-u koristimo American Orthodontics sustav viksnih aparatića.

Važno je napomenuti da nošenje ortodontskog aparatića, posebice fiksnog, zahtijeva poboljšanu oralnu higijenu. Ona uključuje pažljivo čišćenje oko bravica kako se hrana ne bi zadržavala i kako bi se spriječila kariozna oboljenja zubi. Preporuča se posebna četkica i zubna pasta.

Retencijski aparatić je mobilna ortodontska naprava koja se nosi tijekom noći a ima za zadatak očuvati postignuto stanje nošenjem fiksnog aparatića. Obično je od prozirnog materijala pa je to čini nevidljivom. Postoji i fiksni način retencije.

Ortodontska terapije nije bolna! Pacijent osjeća neugodu u prvih 7-10 dana od postave aparatića, a lagana pomičnost zuba normalna je u tijeku aktivnog dijela terapije.

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".