Keramične luske – elegantna pot do popolnega nasmeha

Avtor: dr.med.dent. Željko Popadić

Ena izmed najbolj pogostih načinov za izboljšanje nasmehov v sodobni estetski stomatologiji je postavljanje porcelanastih lusk. To so zelo tanke keramične stene, ki se lepijo na sprednjo površino zob.

 

Z luskami po potrebi spremenimo obliko, velikost, položaj in barvo naravnih zob, popravljamo manjše ortodontske nepravilnosti in zamenjamo zastarele kompozitne zalivke. Rezultat postavljanja lusk, je izjemno visoka estetska sprememba nasmeha pacienta z minimalnim brušenjem naravnega zoba in veliko vzdržljivostjo takega dela. Pogosto jih kombiniramo z predhodnim beljenjem, tako da je končni skupni učinek novega nasmeha bolj bel in bolj svež, saj se tako posvetlijo tudi okoliški zobje.

Za izdelavo lusk, sta najbolj pogosto potrebna le dva obiska. Pri prvem obisku se odstrani stare zalivke in preparira zobe, vzame se odtis in določa barva zob. Zobje niso monokromatski, enobarvni, zato se obvezno uporablja več barv porcelana, da bi dobili naraven videz končnega dela.

To je najbolj pomemben proces, da bi se izognili lažnemu in umetnemu videzu zob. Po tem postopku, gre odtisek v laboratorij, kjer izdelujejo luske. Ob odhodu iz ordinacije, je pacient oskrbljen z začasnimi luskami. Po nekaj dneh se cementira trajna obnova. Čeprav je sam porcelan krhek, po cementiranju na zob postane čvrst in vzdržljiv.

Z luskami se lahko popravijo mnoge estetske pomanjkljivosti, kot so temni in razbarvani zobje, različne otkrhanosti, razmaki med zobmi, neravna dolžina zob in zobje nepravilnega položaja. Njihove največje prednosti so minimalno zmanjšanje zoba z brušenje vsega za samo cca. 0,5 mm, kar je precej manj, kot pri brušenju kron, izredno naraven videz porcelana, ki posnema sklenino naravnega zoba in odseva svetlobo na enak način kot naravni zobje, in dejstvo, da ne potemnijo - luske ne spreminjajo barve, saj je površina tako gladka kot steklo. Obstaja možnost izdelave ti. prepless lusk, pri katerih brušenje zob ni potrebno!

Zraven navedenega, so luske zagotovo najbolj blag postopek za dlesni, ker ni vnetij in umika dlesni.

Odločite se za mock-up, hitro in poceni simulacijo in ugotovite, kako bi lahko izgledali z novimi luskami!

 

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".