Računalniško vodena implantologija – fikcija ili realnost?

Avtor: dr.med.dent. Željko Popadić

NobelGuide™ – popolno načrtovanje za popolne zobe predstavlja terapevtski koncept Nobel Biocare podjetja, največjega in najmočnejšega svetovnega proizvajalca implantatov, ustvarjalca nekaterih najbolj izvirnih in najkvalitetnejših implantoprotetskih rešitev na svetu.

 

Postopek temelji na originalnih konceptih Immediate Function™ i Teeth In An Hour™ ki imajo za cilj omogočiti pacientu da lahko začnejo svoje implantate in zobe na njih uporabljati v najkrajšem možnem času, kar je včasih celo manj od ene ure.

3724384 origAll-On-4 obdelava omogoča, da v enem dnevu pacient dobi implantate in fiksno protetično delo na njih. Kirurški del terapije je klasičen, torej rez in popoln pregled stanja kostnega tkiva v katerega se bodo implantati vgradili, čemur sledi začasna proteza fiksirana na implantate.Bolnik ima v pooperativnem obdobju blage bolečine in zmerno oteklino, seveda, vse je zelo znosno.

NobelGuide koncept je šel veliko dlje v smislu udobja pacienta in seveda veliko prednost ima tudi zobozdravnik, predvsem v prihranku časa in neizmernem zadovoljstvu, ki sledi po popolno oddelanem posegu

Celotna terapija temelji na CT (računalniška tomografija) podatkih. Pacient se po dogovoru pošlje na CT skeniranje kjer radiolog po strogih navodilih stomatologa izdela CT "sliko" pacientove čeljusti s protezo. Že na tej sliki je je pacientu omogočeno videti, kakšni bodo njegovi bodoči zobje do zadnje podrobnosti.

Za tem, se z pomočjo  NobelClinician  programa iz dvodimenzionalne CT slike ustvari tridimenzionalni virtualni model.

S sledenjem natančno določenemu zaporedju, se na tem 3D modelu pozicionirajo implantati, upoštevajoč vse vitalne anatomske strukture in se čez deset minut izdela spletno naročilo vseh potrebnih kirurških komponent, vključno z t.i. kirurško šablono (predlogo).

Ko po nekaj dneh iz z Nobel Biocare centra na Švedskem prispe naročeni material, zobozdravstveni tehnik po omenjeni šabloni (predlogu) lahko izdela s pomočjo Procera softvera končno protetično delo, pa naj bo govora o celotnem mostu na brezzobi čeljusti, o mostu z nekaj zobmi ali samo o enem zobu.

Ko je vse to pripravljeno, pozovemo pacienta. Med zelo sproščenim kirurško-protetičnim postopkom, se pacientu minimalno invazivno, brez reza, vgradijo implantati v vnaprej določeno mesto v kosti čeljusti. Za tem se vgradi v naprej izdelano protetično delo, most ali posamezna krona na implantate.  Čez približno eno uro je pacient dobil in implantate in svoje zobe, brez bolečine, otekline, skoraj nobenih nevšečnosti in je pripravljen nadaljevati delo, odpotovati, se ukvarjati s športom ali karkoli drugega.

NobelGuide koncept na ta način transformira v vnaprej načrtovano implanto protetično  terapijo v klinično realnost.

Prednosti takšnega načina terapije implantoloških pacientov so številne- minimalno invazivna kirurgija, znatno zmanjšana bolečina, minimalna oteklina in neugodnost, majhno število obiskov in malo časa preživetega v zobozdravniškem stolu, kar pomeni manj motenj v njihovem vsakdanjem življenju.

Za mnoge to predstvalja ogromen prihranek.  Znatno je zmanjšano trajanje celotnega zdravljenja. Sam postopek je veliko bolj predvidljiv in varen, implantati so optimalno nameščeni, in končno protetično delo že čaka pripravljeno. Seveda, če za to obstaja indikacija, se lahko postavitev protetičnega dela na implantate odloži za nekaj ur do nekaj dni.

Z veseljem vam bomo pokazali delovanje NobelGuide tehnologije do podrobnosti in vam pomagali pri izbiri prav te metode za vašo terapijo!

 

DIC Newsletter

Dentalic.eu stranice koriste kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kako bi saznali više o kolačićima posjetite naše uvjete korištenja. Za nastavak pregleda kliknite na gumb "Slažem se".